В УКРАЇНІ ЗАФІКСОВАНО МАСОВИЙ МОР РИБИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ
опубліковано 23 червня 2023 року о 11:52

Через підрив Каховської ГЕС збільшилася ймовірність зараження риби і як наслідок – зараження людей такою небезпечною хворобою – як ботулізм. Риба також може містити збудники інфекційних захворювань, паразити і небезпечні хімічні речовини! Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною, тому вона несе загрозу для здоров’я та життя людей і тварин. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена).

Щоб не допустити отруєння мешканців Новомосковщини, фахівці Новомосковського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області разом з місцевими органами влади посилено контролюють якість риби і морепродуктів, що реалізують на ринках району з метою призупинення несанкціонованої торгівлі.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

  • вимагайте у операторів ринку документи, що підтверджують походження товару (наразі заборонено реалізацію риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей);

  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

  • не вживайте консерви при найменшій підозрі на їх недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

Наполегливо рекомендуємо у найближчий час взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовловленої риби. Не наражайтеся на небезпеку, адже існує ймовірність реалізації недобросовісними продавцями мертвої та зараженої риби.

Не слід виготовляти в’ялену, копчену рибу в домашніх умовах, адже в товщі її м’яса можуть створюватись сприятливі умови для розвитку мікробів ботулізму. На початку червня у Дніпропетровській області вже зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, 1 з них летальний. В анамнезі захворювань є факт вживання постраждалими засоленої та засушеної риби домашнього приготування.

Закликаємо громадян свідомо ставитися до вибору продуктів харчування та враховувати потенційні ризики, що наразі існують.


Начальник Новомосковського районного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області Сергій ПЛАЧКОВ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux